Php mi Kurumsal Asp.net mi ?

Php ve Asp.net karşılaştırması çok yapılır ve Php her zaman açık ara önde olur.Peki Php bu kadar öndeyken özellikle Türkiye’de Php neden kurumsal olarak kullanılmıyor ?

Bugün piyasadan gözlemlerimi ve kendi düşüncelerimi açıklacayacağım.Bu yazım Php vs Asp.net şeklinde olmayacak.Daha çok kurumsal manada kullanımından bahsedeceğim.

Ülkemizde Microsoft teknolojileri daha çok kullanılıyor.Bence bunun en önemli sebebi Microsoft’un ülkemizde uyguladığı stratejidir.Okullarda derslerin çoğu C# ve Asp.net üzerine veriliyor.Farklı teknolojiler kullanan okullarda var fakat gözlemlediğim kadarı ile çoğunlukla bunlar kullanılıyor.

Aşağıda büyük firmaların hangi teknolojileri kullandığını görüyorsunuz.Microsoft dışındaki tüm firmalar genenel Php,Java veya bunlara ek olarak Python kullanıyor.

Google.com November 1998 Linux C, Java, C++, PHP & MySQL
Facebook.com February 2004 Linux PHP, MySQL and C++
YouTube.com February 2005 Linux C, Java and MySQL
Yahoo.com August
1995
Linux C++, C, Java, PHP & MySQL
MSN.com (owned by Microsoft) August
1995
Windows ASP.net
Live.com (owned by Microsoft) August
2008
Windows ASP.net
Wikipedia January
2001
Linux PHP & MySQL
Amazon.com October
1995
Linux & Solaris C++, Java, J2EE
WordPress.com November
2005
Linux PHP & MySQL

Similar Tech web sitesine göre 7 milyon web sitesinde Php kullanılırken Asp.net 2 milyon web sitesinde kullanılmaktadır.Detaylı karşılaştırmaya aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

https://www.similartech.com/compare/asp-net-vs-php

Php ise ülkemizde spagetti kod yazanların elinde ele ayağa düşebiliyor.C# belirli standartlarda yazmayı nerdeyse zorunlu tutuyor fakat Php’de herkes kendi sistemini kurabildiği için farklı farklı yaklaşımlar olabiliyor.

Php frameworku kullananlara lafım yok fakat spagetti kod yazıp Php standartını ülkemizde düşürdüğü için bu kişilere kızıyorum.

Ülkemizde müşteriye özel yazılım çözümleri ve onlara kurulum yapılan ürünlerde var.Bu ürünlerde çoğunlukla C# kullanılıyor.Bence bunun nedeni C# derlenebilir ve kapalı kaynak olduğu için müşteriye kaynak kodları açmak istenmiyor.

Fakat ürünümüzü Saas şekilde sunacaksak Php burda daha avantajlı oluyor.Saas projelerinde kaynak kod açma gibi bir dert olmadığı için burda Php’de çok tercih ediliyor.Bence Php derlenebilir bir dil olsaydı .Net kullanım alanları çok çok azalacaktı.

Asp.net derlendiği için geliştirme süreci bana göre Php’ye göre uzun sürüyor.Kendi deneyimlerimi aktaracak olursam.Php’de ufak bir dosya açıp hızlı bir şekilde geliştirmeye başlayabiliyorsunuz.Fakat Asp.net için Visual Studio programı kurulu olmalı ve yeni proje açtığınızda bile içinde bir sürü bileşen ile geliyor.Asp.net Derlenebilir olduğu için Controller’da yapılan değişikliği görmek için sürekli derlememiz gerekiyor.Php’de ise dosya kaydedilse ise anında görülebiliyor.

Son satırlarımda sizlere kendi projelerimden bahsetmek istiyorum .Projelerimde Laravel framework kullanıyorum ve Php ile web yazılımı geliştirmeyi çok eğlenceli ve düzenli hale getiriyor.Kodlarımız düzene giriyor ve yazdığımız kodu başkalarının okuması kolaylaşıyor.Laravel frameworku şiddetle tavsiye ediyorum.Çünkü Php standartlarını yukarı taşıyabiliyor.Sunucu olarak Linux kullanıyorum ve inanın ki PhpLinux ikilisi çok uyumlu ve hızlı çalışıyor.

Yukarı Çık
Size nasıl yardımcı olabilirim ?