Pardus kurulumu

Bu yazımda sizlere Pardus Kurulumunu göstereceğim.Pardus kurulumu gayet basittir ve hızlı bir şekilde Pardus’u kurup kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kurulum için öncelikle web sitesinden Pardus iso dosyasını indiriyoruz.

https://www.pardus.org.tr/surumler/

Bu adreste sunucu,son kullanıcı ve akıllı tahta için olan sürümler var.Bu sürümlerden son kullanıcı için olan XFCE masaüstü ortamında çalışan dosyayı indiriyoruz.İsterseniz yan sürümlerden DDE masaüstü ortamı olan iso dosyasını da indirebilirsiniz.

Dosyayı indirdikten sonra usb aygıtına yazdırmak için rufus programını indirin.Bu programdan iso dosyasını usb aygıtına yazdırdıktan sonra usb’yi takıp bios’tan başlangıç olarak usb’yi seçin.

Karşınıza dil seçimi ekrana gelmesi lazım o ekrandan dil seçiminizi yapıp devam edin.

Karşınıza gelen ekrandan Pardus’u kurmadan da deneyebilirsiniz.Fakat biz şimdi kuracağımız için Grafik arayüzü ile kur seçeneğine tıklıyoruz.

Dil seçimini yapıp devam ediyoruz.Dil seçimini yaptıktan sonra bölge ve klavye seçimini yapıyoruz.Bu işlemleri yaptıktan sonra bazı bileşenleri yükleyecek ve bazı yapılandırmaları otomatik yapacak bu işlemlerin bitmesini bekliyoruz.

Makine adını girmemiz gerekiyor.Bu ad ağda bizi bulmak isteyen kullanıcılar için gösterilecek bilgisayar adıdır.

Eğer şirketteyseniz ve o şirketin kendine ait etki alanı var ise o etki alanına girmek için buraya ismini yazmanız gerekmektedir.Fakat böyle durumlar yoksa boş bırakıp devam edebilirsiniz.

Daha sonraki adımda ise bizden kullanıcı adı ve şifre isteyecek.Bu bilgileri doldurup devam ediyoruz.

Bu bilgileri doldurduktan sonra yine bir takım bileşenleri yükleyecek ve bizden diskleri bölümlendirmemizi isteyecektir.Eğer birden fazla disk varsa ve önemli bilgiler var ise burda bölümleme yaparken dikkat etmek gerekir.Biz burda diskin tamamını kullanarak bir kurulum yapacağız.

Eğer Windows işletim sisteminin yanına kurmak istiyorsanız Elle seçeneğine tıklayarak bölümleme yapmanız gerekmektedir.Elle seçeneğine tıkladıktan sonra diski seçiyoruz.

Diski seçtikten sonra Boş alanı otomatik olarak bölümle diyerek bölüm oluşturuyoruz.Eğer istersinz /home dizinini ayırabilirsiniz.Fakat yeni kullanıcı iseniz bu şekilde yapmanız daha iyi olacaktır.

Bu aşamalara devam dedikten sonra bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet diyoruz.Değişiklikleri diske kaydedilsin mi diye soracak evet diyip devam ediyoruz ve sistem kuruluyor.

Sistem dosyalarını kopyalayıp kurulumu yaptıktan sonra yansı adresi soracak bu adresi değiştirmiyoruz.Yazılımlar ve güncelleştirmeleri Pardus deposundan alacağımız için bu adreste değişiklik yapmıyoruz.

Paket yönetici yapılandırıldıktan sonra Grub önyükleyicisi kurulacaktır.Burda mbr kurulumu yapıyoruz ve diski seçip devam ediyoruz.Ardından kurulum bitiyor ve Pardus yeniden başlatıldıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor.Kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz ve karşımıza masaüstü geliyor.Kurulumuz bitti hayırlı olsun.İnanıyorum ki Pardus daha hızlı gelişecek ve son kullanıcı tarafına da ulaşacaktır.Daha çok kişinin kullanması ve geliştirmesi dileğiyle.

Özgürlük İçin Pardus

 

Yukarı Çık
Size nasıl yardımcı olabilirim ?